Český les/Babylon

Pětidenní turistický zájezd do Českého lesa v termínu 22. – 26. května 2024 vedla opět Dáša Jotovová. Zúčastnilo se jej 48 našich členů a základnu jsme měli v místě zvaném Babylon.

Pro pobyt v Českém lese jsme vybrali hotel Bohman v Babylonu. Měli jsme 2-3L pokoje s koupelnou, TV – to bylo důležité, protože probíhalo mistrovství světa v hokeji v Praze – a WIFI. Také jsme mohli využívat wellness s masážními atrakcemi a venkovní krytý bazén. Stravování bylo zajištěno polopenzí.

Z Jablonce jsme vyjeli ráno, přes Prahu jsme dojeli do Červeného Poříčí. Těšili jsme se na zámek, ale byl nepřístupný. Jen jsme si ho nafotili, prošli se okolo, podívali se na rozvodněnou řeku Úhlavu a odjeli na Švihov. Tam jsme šli na prohlídku gotického vodního hradu, postaveného v 15.st. Půtou Švihovským. Prošli jsme nádvoří, komnaty, hodovní síň, kapli, obrovský taneční sál. Vše vypadalo jako bychom byli ve středověku.

Na Švihově na nádvoří se také natáčely scény pro film Popelka.

Po prohlídce jsme se prošli po naučné stezce Švihov a okolí, ke Kamýcké skále. Je to skála z buližníku, tmavého velmi tvrdého kamene. Z něho je postaven švihovský hrad. Na vrchol skály jsme se dostali po dvou žebřících, k dřevěnému kříži, který postavil lesní Stolper jako dík za záchranu před padajícím kamenem.

Cestou zpět jsme se ještě zastavili na starém židovském hřbitově, který je velmi pěkně upraven. Poseděli jsme v místní restauraci na dobrém pivě a potom odjeli do Babylonu na ubytování a večeři. Po ní jsme hned vyzkoušeli wellness.

Další den jsme jeli do Kdyně a na parkoviště pod horou Koráb 775 m. Momentálně je restaurace i rozhledna na Korábu uzavřena, ale z informačního střediska přijela pracovnice, otevřela nám rozhlednu a velmi poutavě vyprávěla o Domažlicku a horách okolo. Výhled byl kruhový, rozhledna je vysoká 55 m, je z roku 1992, postavena na místě staré rozhledny z r. 1938.

Potom jsme sestoupali na sedlo Vejpřahy a šli na Nový Herštejn, zříceninu hradu ze 14. st. Sešli jsme zpět a šli dál až ke Kreslově studánce a přes hradiště Příkopy na zříceninu gotického hradu Rýzmberk a z něho do Kdyně.

V pátek byl trochu odpočinkový den, jeli jsme naším busem na Výhledy k pomníku J.Š.Baara a sestupovali směrem do Domažlic. Přišli jsme do Trhanova a zašli na pivo do hospody, v níž jsou obrazy ze života Chodů a vypadá, jako by byla z doby, kdy žil Kozina.  Velmi pěkné posezení! A zase dál na trasu, do Hrádku, kde je Kozinův pomník a také obrovská socha chodského psa, je možno vlézt dovnitř a vykouknout tlamou, to je něco pro děti. Další vesnicí byl Újezd s Kozinovým statkem a pamětní síní. Potom už Domažlice a odjezd linkovým busem na ubytování.

V sobotu následoval vrchol naší výpravy – Čerchov 1042 m. Autobus nás dovezl na rozcestí Capartice a odtud jsme šli po asfaltce nahoru. Na Čerchově je Kurzova věž, rozhledna a restaurace. Obojí jsme využili, najedli se a napili a užili si výhledů. Část skupiny šla zpět k autobusu, část sestupovala lesem do Babylonu k hotelu. Cestou jsme trochu zmokli, ale ve wellness jsme se ohřáli a namasírovali. Po večeři jsme se ještě prošli Babylonem a došli jsme k Čertovu kameni. Je to viklan, který prý poškodili italští dělníci při stavbě železnice a Pavel Pavel ho zase osadil na místo. Také jsme objevili náhon Teplé Bystřice, který odváděl vodu do Domažlic. U Havlovic je na něm akvadukt přes železnici, u České Kubice tzv. bifurkace-umělé rozvodí Bystřičky a náhonu.

V neděli jsme naložili zavazadla do autobusu a odjeli někteří do Domažlic, odkud šli pěšky přes Baldovské návrší do Horšovského Týna, ostatní přímo do Týna na prohlídku zámku a parku. Zámkem jsme byli nadšeni, parkem také, je obrovský s krásnými starými stromy. Horší je to se stavbami v parku-letohrádek Vdovský dům a Loretánská kaple by si zasloužily opravit. Možná až přijedeme příště, bude to v pořádku.  Jediný Gloriet je opraven a je z něho krásná vyhlídka.  Také město je krásné, hlavně náměstí, ale i domy okolo.

Do autobusu jsme nastupovali unaveni, ale spokojeni, celý zájezd byl naplněn nejen pěšími výlety ale i poznáváním přírody a památek. Určitě se sem zase někdy vrátíme.

Related Images: