Cyklovýlet Euroregionem Nisa

Program skupiny Přátel přírody je velmi pestrý a obsahuje každoročně více než 20 položek. Některé akce se pravidelně opakují, staly se už tradicí, a k těm patří i dvě přátelská česko-německá setkání. Cyklistický výlet Euroregionem Nisa je jednou z nich a pořádá ho pro nás přítel Siegfried z Löbau.

Letos vypadala pozvánka takto:

Milí přátelé pohodové cyklistiky se Siegfriedem! Opět máme konec prázdnin – poslední neděle–a tedy musí být na programu cyklovýlet česko – německým příhraničím se Siegfriedem Fleischerem. Zveme vás tradičně společně na neděli 1. 9.  Místo srazu: 10.30 na parkovišti před restaurací Kocour Varnsdorf. Příjezd vlakem: 8.57 z Jablonce, 9.32 z Liberce do zastávky Pivovar Kocour nebo vlastní dopravou

Trasa: Varnsdorf – Herrenwalde – Waltersdorf – Jonsdorf – Bertsdorf – Hörnitz – Mittelherwigsdorf – Großschönau – Varnsdorf. Možné občerstvení: Gondelfahrt Jonsdorf nebo v cíli trasy Pivovar Kocour Varnsdorf. Délka trasy: cca. 39 km, 410 m převýšení. Návrat: 15.13 ze zastávky Varnsdorf (Kocour). Společně se Sigim se na vás těšíme!   Staňkovi

A jak bylo psáno, tak se i uskutečnilo! Na parkovišti se v danou dobu sešlo 9 nadšených cyklistů česky i německy mluvících, později se pak přidalo dalších 6 účastníků, kteří svá kola nechali v horkém dni odpočívat.

Trasa vedla po úzkých silničkách – v tom je náš přítel Siegfried opravdový mistr plánování. Vrcholem dne bylo lázeňské městečko pod Oybinem – Jonsdorf, kde jsme polední odpočinek trávili u krásného jezera. Cestou jsme měli možnost obdivovat tradiční lidovou lužicko-srbskou architekturu, která se tolik liší od naší jizerskohorské, ač oba regiony nejsou vůbec vzdálené. A zpáteční cesta údolím malé říčky Mandavy byla za slunečního svitu kouzelně třpytivá. No a na závěr v cíli se všichni společně, Češi i Němci odměnili tradičním českým pivem od Kocoura.

Chtělo by se říct, tak vypadá euroregion v praxi na vlastní kůži! Řidiči aut litovali, že raději nepřijeli také vlakem, ale lahvička piva s sebou jim spravila náladu. J  Společně jsme ještě poseděli, popovídali a plánovali další společnou akci. Tradičně to asi bude Jarní pochod pořádaný námi, Přáteli přírody, v Jablonci.

Sylva Staňková

Related Images: